17 lipca, na Wyspie Wisła w Stężycy odbędzie się wielki wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (NKD). O palmę pierwszeństwa zmagać się będzie około stu wytwórców, którzy przygotują sto trzydzieści (!) tradycyjnych lubelskich przysmaków. Część z nich powalczy tu też o nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perła”. To wspaniała okazja do rozsmakowania się w pysznej lubelskiej kuchni, do czego zachęcają organizatorzy imprezy: marszałek województwa Sławomir Sosnowski i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W czasie finału regionalnego wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach produktowych (mięsnych, bezmięsnych i innych, np. farszów, oraz napojów). Oprócz nich będziemy także wybierać najlepszą regionalną potrawę (dwudaniową) z oferty placówek gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych i kół gospodyń wiejskich. W konkursowe szranki z potrawami stanie tu szesnaście ekip.
Co znajdziemy na kiermaszowych stołach? Same smakołyki, które spełniają wyśrubowane warunki konkursowe: muszą być związane z określonym (lubelskim) obszarem geograficznym, są wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami oraz wywodzą się z kultywowanych miejscowo zwyczajów. Będzie więc cała gama pieczywa, tego na słono i na słodko, wędlin, serów, miodów, pasztetów, gryczaków, nalewek, ciastek, pierogów i innych regionalnych specjałów. Nie zabraknie tych już promujących nasz region na ogólnopolskiej → Liście Produktów Tradycyjnych (LPT), ale i tych, które dopiero pretendują do tej roli. W stężyckim menu znajdą się m.in.: ser w popiele, pasztet z cukinii, smarowidło grochowe, legumina z mąki gryczanej czy konfitura z zielonego orzecha, która powalczy o nominację do „Perły”. Ciekawe doznania smakowe zapowiadają też takie frykasy, jak: chleb Małgosi – żytni na kozim mleku, pierogi z samopszy z jagłami i lędźwianem oraz pączek… kapuściany. Konia zaś z rzędem temu, kto po nazwie odgadnie, co kryje się pod takimi nazwami, jak: kotki turtane, pyzaty smak nieba czy cygańskie talary… Kto przebrnie przez „produktowe” menu, będzie mógł jeszcze spróbować swoich sił w potrawach. A te są równie kuszące. Do konkursu zgłoszono m.in. zupę chmielową i żeberka wieprzowe na kaszy z dudkami, zupę chrzanową z lubczykiem na żeberkach i pieczeń ziołową, a także placek marchewkowy ze smażonymi jabłkami i kluski gryczane z sosem z grzybów leśnych. Słowem, będzie w czym wybierać!
Oprócz kiermaszu na stężyckiej Wyspie Wisła będzie na Państwa czekać wiele innych atrakcji, w tym smakowite pokazy kulinarne, doskonała muzyka i zabawy dla dzieci. Podczas tegorocznego finału NKD odbędzie się dodatkowo gala „Laurów Promocyjnych”, czyli wręczanie wyróżnień kolejnym trzydziestu wytwórcom, którzy zarejestrowali na LPT lubelskie smakołyki, a także laureatom młodzieżowych konkursów cukierniczych i piekarniczych.